ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΑΜΕΜΕΙΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΜΟΥ...

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2007

Το πρωτάθλημα αρχίζει

Όχι δεν είναι κανένα παλιό post που ξεσήκωσα και ανέβασα σήμερα. Σήμερα Δευτέρα 12 Νοεμβρίου το γράφω (αγαπούλες μου you missed me? χοχοχο)και μετά τη συμπλήρωση της 8ης αγωνιστικής.

Εδώ και χρόνια λέω σε γνωστούς και φίλους όταν συζητάμε για μπάλα πως το ποιόν μιας ομάδας, ο τρόπος παιχνιδιού της και η όλη αγωνιστική της φιλοσοφία αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα τέτοιο καιρό. Νοέμβριο και μετά. Οι παίχτες έχουν παιχνίδια στα πόδια τους, είναι σε φουλ φόρμα, έχουν παίξει σημαντικά ματς κλπ. Βέβαια η Ελλάδα είναι Ελλάδα και την ώρα που σε όλες τις υπόλοιπες χώρες είναι το λιγότερο στην 10η αγωνιστική(Γαλλία 14η, Αγγλία, Σκωτία, Βέλγιο και Γερμανία 13η , Ιταλία και Ισπανία 12η , Ολλανδία 11η, Πορτογαλία 10η ) εμείς τέτοιο καιρό είμαστε ακόμα στην 8η, αλλά δεν βαριέσαι. Τέτοιο καιρό αρχίζει το φορμάρισμα των παιχτών, τους έχεις δει να αγωνίζονται σε εύκολα αλλά και σε δύσκολα ματς, τους έχεις δει σε ντέρμπι, τους έχεις δει πως διαχειρίστηκαν ματς που πήγαν καλά, αλλά και ματς που στράβωσαν. Και με δεδομένο τη μικρή βαθμολογική διαφορά στην κορυφή το πρωτάθλημα ξεκινά τώρα και με μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί συνήθως τέτοιο καιρό οι 2-3 γνωστοί διεκδικητές του πρωταθλήματος είχαν ξεφύγει αρκετά και περίμεναν ο ένας από τον άλλο την παπαριά. Λίγο πολύ όλοι τις έχουν κάνει ως τώρα και στο φετινό πρωτάθλημα όλοι μπορούν να χάσουν από όλους.

Ο πρωτοπόρος (από χτές) παναθηναϊκός, μπορεί να νιώθει τυχερός που στο ντέρμπι με τον ολυμπιακό δεν έχασε από την πρώτη κιόλας αγωνιστική (πρόπερσι που συνέβη όλη η χρονιά πήγε κατά διαόλου). Έχασε μέσα στην Τρίπολη την τρίτη αγωνιστική και μετά το πήγε σερί νίκες (με τελευταία την χτεσινή κόντρα την ΑΕΚ). Δείχνει να ανεβαίνει από ματς σε ματς, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν του έχει και κάτσει κανένα δύσκολο ή να του έχει στραβώσει κανένα (ο ΠΑΟΚ όταν έπαιξαν ήταν πεθαμένος, στη Βέροια είχε τύχη, ο Ατρόμητος από το 10’ έπαιζε με 10 παίχτες, ενώ στο ντέρμπι ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς). Σε δυο βδομάδες παίζει στη Λάρισα που καίγεται για βαθμούς. Η εμφάνιση στο Αλκαζαάρ θα δείξει πολλά. Όπως και αν έχει ο παναθηναϊκός εμφανίζεται σαφώς καλύτερος από τα τελευταία χρόνια.

Η δεύτερη ΑΕΚ ξεκίνησε φουριόζα και χωρίς να παίξει καμία σπουδαία μπάλα έκανε το 6 στα 6 στην αρχή. Μετά ήρθε το ματς με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ όπου ο θεός μάλλον την είχε πέσει για ύπνο. Χτες κατάλαβε πως παίζει μεγάλο ματς μετά το 40’ και όπως φάνηκε ήταν αργά. Παρά τις δυο συνεχείς ήττες όμως παραμένει φαβορί. Μπορεί να είχε πιο εύκολο πρόγραμμα από τους άλλους, αλλά μην ξεχνάμε πως ξεκίνησε πιο νωρίς προετοιμασία ελέω champions league – αρά λογικό να υπάρχει τώρα ένα ντεφορμάρισμα. Επιπλέον πέρασε με διπλό από τον πανιώνιο και την ξάνθη (δυο παραδοσιακά δύσκολες και επικίνδυνες έδρες), όπως και από την Βέροια σε εμβόλιμη αγωνιστική λόγω πυρκαγιών και champions league. Όταν σε 5 εκτός έδρας ματς (το ένα με παναθηναϊκό) έχεις τέσσερις νίκες σημαίνει ότι είσαι σε καλό δρόμο. Επίσης στο εντός έδρας με τη Λάρισα από το 12’ έπαιζε με 10 παίχτες, αλλά κατάφερε να πάρει τη νίκη. Όπως δεν πήρε το πρωτάθλημα με 6 συνεχόμενες νίκες, έτσι δεν το έχασε κιόλας με τις 2 ήττες. Στα 7 ματς που απομένουν για το τέλος του πρώτου γύρου έχει τα εκτός έδρας ντέρμπι με ολυμπιακό και άρη, το εντός με τον ΠΑΟΚ, αλλά και τις δύσκολες αποστολές σε Κρήτη, Τρίπολη με εργοτέλη και αστέρα αντίστοιχα. Ενδιάμεσα υπάρχουν και τα ματς για το UEFA, οπότε τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και η ανταπόκριση σε αυτά τα δύσκολα θα δείξει πόσο ικανή είναι η ΑΕΚ φέτος.

Ο τρίτος στη βαθμολογία άρης παραμένει η μόνη αήττητη ομάδα στην Ελλάδα. Ο Μπάγεβιτς ήρθε μετά το 0-0 με πανιώνιο και έπιασε δουλειά. Αν και ξεκίνησε με 2 Χ στο πρωτάθλημα (καλαμαριά, ολυμπιακό) στην Ευρώπη πέτυχε την πρόκριση – άθλο κόντρα στην Σαραγόσα, ενώ μόλις την Πέμπτη ξηγήθηκαν αλμυρό φιστίκι στον ερυθρό αστέρα και στο πρωτάθλημα μέτρησε 4 νίκες (μια μέσα σε εργοτέλη και άλλη μια μέσα σε ατρόμητα με 10 παίχτες μάλιστα, ενώ έριξε και 3αρα στον αιώνια αντίπαλο ΠΑΟΚ) και μια ισοπαλία μέσα στην Τρίπολη. Κάτι τέτοια βλέπουν στου Χαριλάου και κάνουν όνειρα. Η αλήθεια είναι βέβαια πως και για τον άρη έρχονται δύσκολα. Έχει τα ματς του UEFA (μέσα σε Bolton και Bayern) υποδέχεται ΑΕΚ, παναθηναϊκό και ηρακλή (που δείχνει να ανεβαίνει) ενώ έχει να ταξιδέψει στη Λάρισα. Οι λύσεις στον πάγκο περιορισμένες και ήδη ο ατυχής τραυματισμός του ευρω-ήρωα Παπάζογλου πονά, με τους ανθρώπους του Άρη να προσεύχονται να είναι και ο τελευταίος. Ο Μπάγεβιτς όμως είναι Μπάγεβιτς και οι ομάδες του είναι πάντα το λιγότερο σοβαρές, οπότε στο Χαριλάου τα όνειρα είναι βάσιμα αν έχουν και τη συνδρομή της τύχης.

Και πάμε στον 4ο – ποιος θα το πίστευε – ολυμπιακό. 4 εκτός έδρας αγώνες: 0 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα. Από δικαιολογίες αρκετές. Η ατυχία στον πρώτο, το χορτάρι στον δεύτερο, ο διαιτητής και ξανά το χορτάρι. Φυσικά αυτά είναι μπούρδες. Η αλήθεια είναι πως ο ολυμπιακός είναι μια νέα ομάδα, με αρκετούς νέους παίχτες και νέα φιλοσοφία και χρειάζεται χρόνο. Χρόνος φυσικά σε αυτή την ομάδα ποτέ δεν υπάρχει και γι’ αυτό και οι δικαιολογίες. Άντε να εξηγήσεις στους παρτάλι7 και πεταλούδα7 ότι όταν έχεις πάρει τα 10 στα 11 τελευταία πρωταθλήματα δεν έχει και πολύ σημασία το να χάσεις ένα για χάρη της πολυπόθητης ευρωπαϊκής διάκρισης. Γιατί ο φετινός ολυμπιακός είναι φτιαγμένος ακριβώς γι’ αυτό. Αν σου βγει στην κόντρα ή του αφήσεις χώρο θα σε κάνει γιο-γιο. Οι γερμανοί το ένιωσαν μια χαρά αυτό, το ίδιο οι ισπανοί στη μαδρίτη (και ας ήταν με 10 ο ολυμπιακός), το ίδιο και ο ΟΦΗ αφού ο προπονητής του είχε τη φαεινή ιδέα να ανεβάσει την άμυνα ως τη σέντρα με το κοντέρ να σταματά στα 6. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν πρέπει να κάνει αυτός παιχνίδι. Κλασσικό δεκάρι δεν υπάρχει και τα αμυντικά του χαφ δεν φημίζονται για την ικανότητα τους να κατεβάζουν μπάλα. Το ίδιο και τα ακραία του μπακ. Πράμα που σημαίνει ότι για να βγάλουν σέντρα από τη γραμμή του άουτ τα εξτρέμ του θα πρέπει να βγουν στο ένας με έναν. Οπότε αν παίζει με διπλά μαρκαρίσματα ο αντίπαλος είτε κόβουν το εξτρέμ, είτε αυτά αναγκάζονται να γυρίσουν στο μπακ για να γιομάρει. Αν βάλεις και την κούραση ελλείψει επιλογών από τον πάγκο, έχεις έναν ολυμπιακό που μετά το 60’-70’ είτε αναγκάζεται να γυρίσει για να κρατήσει το αποτέλεσμα που έχει (με άρη και εργοτέλη) είτε μένει από δυνάμεις, καθαρό μυαλό και επιλογές (με αστέρα). Βέβαια ο ολυμπιακός έχει και την ποιότητα αλλά και την ψυχολογία να πάρει το οποιοδήποτε ματς και το πρόγραμμα από εδώ και πέρα είναι εύκολο. Τα μόνα δύσκολα ματς είναι η υποδοχή της ΑΕΚ στο καραϊσκάκη, ενώ επικίνδυνες έξοδοι μπορούν να θεωρηθούν αυτές σε λάρισα και θεσσαλονίκη με ηρακλή.

Όσο για του άλλους. Ο πανιώνιος αν και έκανε νωθρό ξεκίνημα ξαναβρίσκει τον περσινό του εαυτό. Το θέμα είναι πως θα ανταποκριθεί και στα συνεχή ματς αφού έχει και το UEFA. Ο ατρόμητος όσο ο Λουτσιάνο θα έχει κέφια θα είναι και επικίνδυνος. Ο αστέρας με όπλο την έδρα ήδη έδειξε τα δόντια του σε παναθηναϊκό και ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ του Σάντος δείχνει να ανεβαίνει. Καταιγιστικός με καλαμαρία, καλός με ολυμπιακό παρά την ήττα και κέρδισε και τον εργοτέλη την Κυριακή.

Και αν το πρωτάθλημα αρχίζει τώρα, για μένα κρίνεται το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Η ομάδες ξεκινούν το δεύτερο γύρο, όλοι ξέρουν όλους και οι παίχτες είναι σε φούλ φόρμα. Και θα κριθεί φέτος στο δεύτερο γύρο, γιατί καταρχήν οι τρεις του κέντρου, αλλά και ο άρης περνούν από Τούμπα. Και αν ως τώρα παναθηναϊκός, ολυμπιακός και άρης ήταν τυχεροί που τον πέτυχαν πεθαμένο ή σε περίοδο ανάκαμψης, τα πράγματα δεν θα είναι ίδια εκείνη την περίοδο αν ο παοκ συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Επίσης Θεσσαλονίκη θα πάνε οι τρεις για το ματς με την καλαμαριά, ενώ ολυμπιακός και ΑΕΚ πάνε επίσκεψη στον ηρακλή. Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη βγάζει πρωταθλητή. Όποιος χάσει λιγότερους βαθμούς εκεί, έχει και το προβάδισμα. Ο παναθηναϊκός έχει όλα τα αθηναϊκά ντέρμπι εκτός έδρας, ενώ η ΑΕΚ εντός. Επίσης η ξάνθη στο β’ γύρο υποδέχεται ολυμπιακό, παναθηναϊκό και άρη. Ο οποίος άρης κατεβαίνει αθήνα για τα ντέρμπι με τους τρεις της αθήνας, αλλά και τον πανιώνιο.

Αυτά λοιπόν. Ελπίζω να έχουμε ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα που θα μας κρατήσει σε αγωνία ως το τέλος (και κατά πως πάει έτσι θα είναι). Όσο για την παραφροσύνη και την όπου-φυσάει-ο-άνεμος λογική εδώ στο ελλαδισταν θα μιλήσω άλλη φορά. Αρκετά σας έφαγα τα ματάκια.

Υγ: για το ντέρμπι τα είπα. Η ΑΕΚ άργησε ένα ημίχρονο. Δίκαιος νικητής ο παναθηναϊκος σε ένα παιχνίδι που μπορεί να μην είχε πολύ θέαμα, αλλά είχε όλα τα άλλα.

Υγ1: προς Θεσσαλονικείς (απόστολος μούχλας σπίκινγκ). Κάθε Δευτέρα στο barBandiera” (Βασιλέως Γεωργίου 25) μετά της 22:00 ο φίλτατος μούχλας ανεβαίνει στα decks και κάνει τον dj. Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν.

3 Comments:

Blogger .sminefa.. said...

Mercy με το ποδόσφαιρο νισάφι πια! Ε, ρε άρτος και θεάματα...

4:14 μ.μ.

 
Anonymous Ανώνυμος said...

Brikolakas vs likanthropou

http://s2.bitefight.gr/c.php?uid=34503

7:51 μ.μ.

 
Blogger ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ..ΟΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ..ΑΕΚΑΡΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

1:34 π.μ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home